Skip to main content Skip to footer

Hur får man bort dubbelhäftande tejp?

Dubbelhäftande tejp är perfekt för att fästa tavlor, krokar och andra saker på  väggar och andra ytor utan att behöva använda skruvar eller spik. Ibland kan det  dock vara svårt att få bort tejpen utan att lämna limrester eller skada ytan. Här delar vi med oss av våra bästa tips för hur man får bort dubbelhäftande tejp från alla typer av ytor. 

Förberedelser 

Innan du börjar ta bort tejpen rekommenderar vi att du tömmer ytan från  eventuella föremål och täcker känsliga områden eller saker i närheten med  plastfolie eller tidningspapper. Detta för att skydda omgivningen mot eventuella skador som kan uppstå i samband med processen. 

Olika metoder för att ta bort dubbelhäftande tejp 

Det finns en rad olika metoder du kan använda för att få bort dubbelhäftande tejp från en yta. Välj den metod som passar den aktuella ytan bäst och följ vår steg-för-steg-guide för respektive tillvägagångssätt här nedanför. Oavsett vilken metod du väljer bör du alltid vara försiktig och ha tålamod, så att du inte skrapar för hårt på ytan och råkar skada den. När tejpen är borta bör du göra rent ytan med ett lämpligt rengöringsmedel, som träolja eller glasrengöring. 

Med hjälp av värme

Värme är en effektiv och skonsam metod för att få tejp att lossna. Använd en hårtork eller en värmepistol på låg värme och blås på tejpen tills den mjuknar. Sedan kan du försiktigt skrapa bort tejpen med nageln eller med en spackel i plast.

Lösningsmedel

Blötlägg en trasa eller en bomullstuss med medlet och stryk med den över tejpen. Låt verka i några minuter innan du försiktigt börjar skrapa bort tejpen med nageln eller en liten plastspackel.

Olja

Ett mer skonsamt och naturligt alternativ till lösningsmedel är att ta bort dubbelhäftande tejp med olja. Blötlägg en bomullstuss eller en trasa med olivolja eller annan vegetabilisk olja och stryk över tejpen. Låt den verka en liten stund. Skrapa sedan försiktigt bort tejpen eller tejpresterna med en liten spackel av plast eller med dina naglar.  

Tejpborttagare

Tejpborttagare är en specialprodukt framtagen för att ta bort tejp. Följ instruktionerna som kom med verktyget för ett lyckat resultat och skrapa sedan försiktigt bort eventuella rester.